HomeMagazín Jak se zbavit facebooku? Deaktivuj si účet!

Jak se zbavit facebooku? Deaktivuj si účet!

| 09.05.2014 | Mgr. Tomáš Barták
Ať se bráníš sebevíc, stejně zjistíš, že ti FB žere víc času, než bys potřeboval. Zrušení účtu se zdá jako vykoupení. Ale kdo se o to pokusil, ví, že je to běh na dlouhou trať. Poradíme jak na to!
Facebook, největší světová sociální síť, slaví deset let od svého založení. Každý den jej navštíví zhruba 700 milionů uživatelů. Co když nás ale jednoho dne omrzí a budeme jej chtít opustit. Jak taková deaktivace probíhá a jaké kroky je třeba podstoupit.

Facebook dnes používá více než miliarda lidí po celém světě. V Česku se stal nejvyužívanější sociální sítí, za poslední rok se zvýšil počet jeho uživatelů zhruba o desetinu, a pracují s ním tak zhruba dvě třetiny české „internetové populace“.

I když je Facebook celosvětovým fenoménem, mohou nastat situace, které nás donutí k úvahám o jeho opuštění. Facebook je vysoce návykovou záležitostí a navíc je zlodějem volného času. Může být také nepohodlný po nástupu do nové práce. Jistě nechcete, aby vám vaše facebooková prezentace přitížila hned na počátku vaší profesní kariéry. Pokud vás tedy napadla ona „kacířská“ myšlenka, že byste se mohli z Facebooku odhlásit, jistě budete chtít vědět, jak vlastně při takové zradě postupovat.

Bohužel se ukazuje, že registrace na Facebooku se rovná smlouvě "s ďáblem". O deaktivaci facebookového účtu totiž všechny oficiální kanály mlčí.

Jak na zrušení účtu na Facebook.com

Nečekejte, že deaktivaci účtu najdete na první pohled. Facebook si své uživatele střeží a tudíž vás nenechá jen tak lehce odejít. Samotný odkaz na deaktivaci účtu najdete v sekci „Nastavení zabezpečení“ – je to ten miniaturní odkaz v levém dolním rohu (Deaktivujte svůj účet).

Nutno ovšem poznamenat, že tato deaktivace účet pouze zamrazí, takže se můžete kdykoliv vrátit. Deaktivace účtu vypne váš profil a odebere vaše jméno a obrázek z téměř veškerého obsahu, který jste sdíleli na Facebooku. Některé informace mohou být stále viditelné pro ostatní, například vaše jméno v jejich seznamu přátel a odeslaných zpráv. V podstatě všechna vaše data tedy nadále zůstávají. Připravte se také na to, že při deaktivaci bude Facebook útočit na vaše city. Bude vám předkládat, kolika přátelům budete chybět, dokonce uvidíte obrázky těch, kteří vás budou postrádat. Navíc samozřejmě musíte uvést důvod, proč odcházíte. Pokud se tedy chcete účtu zbavit permanentně, tudy cesta rozhodně nevede.

Ďábel jménem Facebook zasekl svůj drápek a nevzdá se vás bez boje. Naštěstí existuje možnost, jak se účtu zbavit trvale. Stačí tento odkaz pro smazání, potvrdit, opsat kód a za 14 dní by měl účet zmizet. Po kliknutí na odkaz se před vámi objeví okno s následujícím hlášením:

Jak mohu svůj účet trvale odstranit?

Pokud si tedy myslíte, že Facebook už nikdy nepoužijete, můžete požádat o trvalé zrušení účtu. Facebook vám bude i v tomto případě hrát na city. Bude vám připomínat, že účet již nikdy nebudete moci znovu aktivovat a nezískáte nic z toho, co jste kdy přidali. Než to uděláte, můžete si stáhnout kopii svých informací z Facebooku. Pokud tedy budete chtít účet trvale odstranit bez možnosti obnovení, ta možnost tady je.

Všichni bohužel víme, jak se Facebook chová k osobním datům. Bylo o tom již napsáno poměrně dost článků a komentářů. Doporučuji například článek: Deset důvodů, proč odejít z Facebooku. Vždy si navíc můžete přečíst Privacy Policy (Zásady ochrany osobních údajů) přímo na Facebooku nebo se jen porozhlédnout po zprávách. Tohle je na delší debatu, nám jde jen o to, jak se účtu zbavit. Facebook si nechává všechny informace, které jste mu kdy poskytli, s tím nic neuděláme. Nikde ani nejde zjistit či dohledat, jaká data si Facebook nechává po tom, co účet smažete, ani co s nimi dělá (samozřejmě, že může dělat, co se mu zlíbí, ale o skutečném nakládání s uživatelskými daty se toho příliš neví).



Můžeme tedy konstatovat, že smazat účet na Facebooku je pořádná fuška. Jakmile jednou vstoupíte do kolotoče jménem Facebook, je velmi složité vystoupit – smazat vlastní účet. Nikdo vám nezaručí, že Facebook opravdu smaže vaše data a navíc si je může uchovávat každá aplikace, kterou jste kdy použili. A ještě k tomu je mazání účtu neskutečně (a schválně) matoucí.

Když navštívíte nastavení svého účtu, najdete tam možnost deaktivovat svůj profil, což ale není totéž jako ho smazat. Deaktivace znamená, že je stále možné vás například označovat na fotografiích, Facebook vás může nadále spamovat (můžete samozřejmě v rámci deaktivace zrušit zasílání e-mailů, ale je velmi snadné to přehlédnout, protože si myslíte, že svůj účet právě mažete). A konečně, když se znovu přihlásíte, tak se Facebook tváří, jako by se nic nestalo. Vlastně se deaktivace příliš neliší od toho, když se nějaký čas nepřihlásíte. Abyste skutečně smazali celý účet, musíte najít odkaz ukrytý hluboko v nápovědě. Nebo můžete prostě kliknout sem. V zásadě se Facebook snaží oklamat uživatele, který mu tak dovolí udržovat jeho data i poté, co „smazal“ účet.
 
 
Zdroj:

Autor článku

Mgr. Tomáš Barták

Jsem absolventem Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Snažím se nacházet lásku a moudrost v každé situaci, která přede mnou vyvstává. Mým životním posláním je poznání, vnímání krásy a vztah k sobě samému i druhým lidem. Rád trávím čas se svými přáteli, miluju sport, přírodu a dobrodružství.

Podobné články v magazínu

Jaký programovací jazyk má nejšťastnější vývojáře

18.10.2019 |

Programovací jazyk vs. vlastnosti programátora Více zde

Jak musí vysoké školy bojovat o své studenty?

13.12.2018 |

Svět vysokoškolského vzdělávání se zcela zásadně... Více zde

Studuješ? Připoj se k WiFi zdarma po celém světě!

10.10.2018 |

Možná si občas lámete hlava, kolik vás bude stát... Více zde

Registrovaný uživatel se dozví o každém novém článku. Zaregistrujte se